Την  Πέμπτη  27/10/2022 πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου-Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Φλώρινας η σχολική γιορτή για την επετειακή  εκδήλωση του έπους 1940.

    Στη γιορτή συμμετείχαν οι μαθητές του Γυμνασίου, οι οποίοι λιτά και ουσιαστικά απέδωσαν  την πρέπουσα τιμή στους ήρωες του Αλβανικού έπους. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους σχετικούς   εορταστικούς ύμνους και ακολούθησε προβολή οπτικοακουστικού υλικού για τη γιορτή της Αγίας  Σκέπης. Στη συνέχεια οι μαθητές παρουσίασαν το χρονικό των ιστορικών γεγονότων με αφηγήσεις, ποιήματα και τραγούδια. Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα ακολούθησε η απονομή αριστείων, βραβείων και επαίνων στους μαθητές που διακρίθηκαν την περασμένη χρονιά για τις επιδόσεις και το ήθος τους. Τέλος ο σημαιοφόρος  του σχολείου για το σχολικό έτος 2022- 2023 παρέλαβε τη σημαία.

     Την εκδήλωση  του σχολείου τίμησαν με την παρουσία τους ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου, που με τα λόγια του τόνισε τη σημασία των γεγονότων και την αξία  τους για τη σύγχρονη γενιά .

      Ο  Διευθυντής του σχολείου, βαθύτατα συγκινημένος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο σύλλογο των καθηγητών και στους μαθητές για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση και προέτρεψε τους μαθητές να διατηρούν άσβεστη την ιστορική τους μνήμη για την πορεία μας ως έθνος .

        Την επόμενη μέρα, 28η Οκτωβρίου, ο σημαιοφόρος του σχολείου παραβρέθηκε στην επίσημη δοξολογία και στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του έπους του 1940. Στη συνέχεια σύσσωμο το σχολείο συμμετείχε στην καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

          Ας είναι δοξασμένοι οι ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα!